Fler och fler unga, men även vuxna, lider av olika slags ätstörningar. Det är därför viktigt att både samhället och privatpersoner arbetar på att förebygga ätstörningar.
Ätstörningar
Det är många som utvecklar anorexia eller bulimi, och får en förvrängd syn på sin egen kropp. För många personer handlar det om en kombination av att livet känns svårt och att de inte gillar sin kropp. När livet känns svårt kan vi ha ett behov av att få känna kontroll, och då kan maten vara något som vi börjar överkontrollera. Många unga upplever också mycket stress, de jämför sig med perfekta bilder på sociala medier och samtidigt försöker de få bra betyg för att bli ”lyckade”. Då kan behovet av att kontrollera sin kropp och sitt utseende bli en biljett till ett förljuget sätt att ha kontroll över livet – och så utveckla en ätstörning. Det är både killar och tjejer som lider av ätstörningar, men majoriteten är unga tjejer.
Hälsa
Idag finns det en stor utseendefixering i vårt samhälle. Vi ska vara smala, ha ett fantastiskt hår och vita tänder. För många blir jämförelsehetsen på internet svår att stå emot. Det är viktigt att samtala om hälsa utan att göra ett likhetstecken mellan hälsa och utseende. När vi talar om hälsa behöver vi tala om vikten av att röra på oss, äta balanserat, borsta tänderna och sova gott – sådant som alla behöver oavsett ålder. Om du förresten har problem med ditt tandkött kan du testa https://www.sunstargum.com/se/ som hjälper dig att få bättre tandhälsa. Det som gör ätstörningar så svåra, är att de hänger ihop med hälsa – något som är positivt, men blir ohälsosamt när ”hälsan” tar över våra liv.
Förebygga ätstörningar
Hur kan vi då förebygga störningar? Oavsett om vi jobbar i skolans värld, är föräldrar, sitter i kassan på Ica eller är läkare, så är våra ord väldigt viktiga. Det är viktigt att hjälpa unga personer att inte fokusera på utseende och vikt. Det är också viktigt att vuxna äter allsidigt och talar om hur bra det är att äta mat, att mat ger oss energi, så att vi kan göra roliga saker. Om barn får höra det positiva med mat redan i låg ålder, så är sannolikheten att de utvecklar ätstörningar mindre, än om mat är något ”farligt”. Om vuxna talar om att banta och räkna kalorier, så kommer det att påverka hur barn både tänker och känner kring mat. Ju mer känslor som vuxna skapar kring mat, desto mer känslor får barn och unga också kring mat. Det är också viktigt att uppmuntra tonårstjejer att tala gott om sig själva och sina klasskamrater – och att inte kommentera andras utseende. Om barn får lära sig att äta naturligt hälsosamt, men med både glass, godis och kakor emellanåt, så kommer de att få ett sundare förhållande till mat.