En sajt om ätstörningar

Om bulimi

Om bulimi

Att lida av bulimi är aldrig roligt. Bulimi är en ätstörning som gör att man ständigt bantar, hetsäter, för att sedan kräkas upp allting igen. Det vanligaste är inte att man redan går på en bra diet från början, utan det handlar främst mer om att just hetsäta, få väldigt dåligt samvete över detta och sedan göra allt i sin makt för att ”hamna på banan” igen. Utöver kräkningar, som dock är det vanligaste sättet att kompensera för hetsätning, så använder sig många även av extrema träningspass eller t.ex. laxermedel.

En människa som lider av bulimi är väldigt rädd för att gå upp i vikt och jobbar hårt med att ständigt gå ner, även om man redan är mycket smal. Eftersom rädslan för att gå upp i vikt är så stor så bantar man hårt, men hungern tar sedan över och man tappar då kontrollen över matintaget. Det är inte ovanligt att man känner att man förlorar kontrollen över sin egen kropp när dessa hetsätningar förekommer.

Det som gör bulimi till en sådan farlig sjukdom är att den inte riktigt går att se. Människor som lider av bulimi är i de allra flesta fall helt normalviktiga, även om det förekommer att man är både överviktig eller underviktig också. Utifrån vikten kan man alltså inte säga om en människa har bulimi eller inte, vilket kan göra det svårt att upptäcka problemet, speciellt hos barn.

Hur drabbas man?

Varför vissa människor drabbas av bulimi är svårt att säga och det finns flera orsaker till att bulimi börjar. Det är inte ovanligt att man har försökt gå ner i vikt under en längre period, men ständigt misslyckas eller att man kanske har en förvrängd syn på sin kropp.

Under tonåren är det vanligast att tjejer drabbas. Anledningen till detta kan vara att kroppen förändras i takt med att man växer och får fler hormoner i kroppen. Oönskad viktuppgång kan förekomma, speciellt på kvinnor då bröst och höfter börjat växa.

Man bör dock vara införstådd med att det sällan är enbart önskan om att gå ner i vikt som är en bakomliggande orsak till att bantning övergår till bulimi. Oftast handlar problemen om något djupare än så, t.ex. att man har gått igenom ett dödsfall, har problem i familjen eller känner sig olycklig och deprimerad.

Så förstör bulimi din kropp

  • Magsyra från kräkningar förstör emaljen på dina tänder och ingen eltandborste i världen kan rädda detta
  • Brist på järn och andra mineraler eller vitaminer
  • Problem med svullna spottkörtlar
  • Mentala problem såsom ångest, stress eller depression
  • Hjärtsvikt
  • Tankar om självmord
  • Problem med mage och tarmar

Den som lider av bulimi ska veta att det finns hjälp att få och man kan bli helt frisk. Behandlingar kan se väldigt olika ut beroende på individen, men gemensamt för alla är att man ska sluta hetsäta och sluta kräkas. Du börjar med att kontakta din vårdcentral, som därefter skickar dig vidare till en psykisk enhet eller ätstörningsklinik. Vägen tillbaka kan kännas mycket svår, så kom ihåg att belöna dig själv för varje framsteg.

InReview