En sajt om ätstörningar

Ätstörningar och sömnproblem – ett underskattat samband

Ätstörningar och sömnproblem – ett underskattat samband

Ätstörningar och sömnproblem är två tillstånd som ofta förekommer tillsammans och påverkar varandra negativt. Forskning visar att det finns en stark koppling, men sambandet är ofta underskattat. Den här artikeln utforskar hur olika ätstörningar kan påverka sömnen och vilka behandlingsalternativ som finns.

Olika ätstörningar och deras inverkan på sömnen

Ätstörningar är psykiska sjukdomar som kännetecknas av en störd relation till mat, kropp och vikt. Det finns flera olika typer, bland annat:

Anorexia Nervosa

Anorexia nervosa, eller anorexi, innebär en intensiv rädsla för att gå upp i vikt och en förvrängd kroppsuppfattning. Personer med anorexi begränsar sitt matintag kraftigt, vilket leder till undervikt. Enligt Doktorn.com är sömnsvårigheter ett vanligt fysiskt symtom vid anorexi.

Bulimia Nervosa

Bulimia nervosa, eller bulimi, karaktäriseras av återkommande episoder av hetsätning, följt av kompenserande beteenden som kräkningar, överdriven träning eller användning av laxermedel. Detta kan leda till stora svängningar i kroppens näringsstatus och påverka sömnkvaliteten.

Hetsätningsstörning

Hetsätningsstörning liknar bulimi, men utan de kompenserande beteendena. Personer med hetsätningsstörning upplever återkommande episoder av okontrollerat ätande, vilket ofta leder till övervikt och fetma. Sömnproblem är vanliga vid denna ätstörning.

Ortorexi

Ortorexi är en fixering vid att äta ”hälsosamt” som går till överdrift. Även om det inte är en formell diagnos, kan ortorexi leda till strikta kostregler, ångest kring mat och social isolering, vilket i sin tur kan påverka sömnen negativt. Mer information om detta finns hos Kry.se.

Varför påverkar ätstörningar sömnen?

Det finns flera anledningar till att ätstörningar och sömnproblem ofta går hand i hand. En viktig faktor är den hormonella obalansen som kan uppstå vid ätstörningar. Vid anorexi, till exempel, kan svält leda till minskade nivåer av hormoner som leptin, som reglerar mättnadskänslan, och ökade nivåer av ghrelin, som stimulerar aptiten. Denna obalans kan störa dygnsrytmen och göra det svårt att somna och sova gott. Även vid andra ätstörningar, som bulimi och hetsätningsstörning, kan blodsockersvängningar och näringsbrister påverka sömnen negativt. Forskning från Rutgers University visar att ätstörningar är associerade med en rad sömnstörningar.

Den psykiska hälsans roll

Utöver de fysiska faktorerna spelar den psykiska hälsan en stor roll. Ångest, depression och tvångstankar är vanliga vid ätstörningar, och dessa tillstånd är i sig starkt kopplade till sömnproblem. Den ständiga oron kring mat och vikt kan göra det svårt att slappna av och somna. En studie publicerad i Eating and Weight Disorders visade att ungdomar med anorexia nervosa och hetsätning/reningsbeteende rapporterade betydligt större sömnstörningar än de med restriktiv anorexi. Detta kan du läsa mer om här: Springer Link.

Sömnproblem hos tonårspojkar

Det är också viktigt att notera att ätstörningar inte bara drabbar flickor och kvinnor. En artikel från Vetenskap och Hälsa belyser att ätstörningar hos pojkar ofta börjar med träningshets, vilket kan leda till tvångsmässig kontroll av kosten och sömnproblem.

Behandling av sömnproblem vid ätstörningar

Eftersom sömnproblem och ätstörningar är så tätt sammanflätade är det viktigt att behandla båda problemen samtidigt. En integrerad behandlingsansats kan innefatta:

Kognitiv beteendeterapi (KBT)

KBT för insomni (KBT-I) är en effektiv behandling för sömnproblem som kan anpassas för personer med ätstörningar. KBT-I fokuserar på att förändra tankar och beteenden som bidrar till sömnsvårigheter.

Näringsterapi

En dietist eller näringsterapeut kan hjälpa till att stabilisera ätbeteendet och skapa en balanserad kost som främjar god sömn.

Läkemedelsbehandling

I vissa fall kan läkemedel, som antidepressiva eller ångestdämpande, vara aktuellt för att behandla underliggande psykiska besvär som bidrar till både ätstörningen och sömnproblemen.

Vikten av att söka hjälp

Om du misstänker att du har en ätstörning och/eller sömnproblem, är det viktigt att söka professionell hjälp. Du kan börja med att kontakta din vårdcentral eller en ungdomsmottagning. Det finns också specialiserade mottagningar för ätstörningar som kan erbjuda stöd och behandling. Att prata om sina problem är första steget mot förbättring. Du kan också läsa mer om ätstörningar på Hjärnfonden. Kom ihåg att du inte är ensam, och det finns hjälp att få.

InReview