En sajt om ätstörningar

Vad är ätstörningar?

Vad är ätstörningar?

Det finns många orsaker till att människor idag drabbas av olika former av ätstörningar. Begreppet ätstörning kopplas ofta till anorexia eller bulimi, men detta är långt ifrån allt. Det kanske bästa sättet att gå till botten med begreppet är att reda ut vad en ätstörning är för något.

En ätstörning är mer ett psykologiskt än fysiskt titillstånd. Det är ett tillstånd där du som person konstant tänker på mat och vikt. Det drabbar många människor oavsett om de är överviktiga, normalviktiga eller underviktiga. Ålder har mindre betydelse, men för det mesta drabbar ätstörningar unga.

Tecken för ätstörningar

Om du har någon av följande beskrivningar, är det möjligt att du har ätstörningar och eventuellt behöver söka hjälp:

  • Gör sig upptagen med att ständigt försöka gå ner i vikt.
  • Undviker att äta tillsammans med andra.
  • Oregelbundet ätande. Till exempel hoppar över frukost eller äter mycket ensam.
  • Tänker väldigt mycket på vikt och mat.
  • Går på överdrivet mycket träning.
  • Koncentrationssvårigheter i exempelvis skola eller arbete.
  • Blir lätt nedstämd och får ångest.
  • Du gör dig av med mat som ätit genom att exempelvis kräkas.
  • Har svårt att sova, vaknar innan du hunnit sova klart och fryser ofta.
  • Oregelbunden eller utebliven menstruation.

Tänker ofta på mat, kroppen och ätande

Detta handlar om en fixering kring mat, ätande och kropp. Att i perioder vara stenhård med kalorierna och för att sedan hetsäta sådant som du normalt inte borde äta, som snacks eller godis. Det senare sker då ofta i ensamhet, eftersom du gjort andra medvetna om din hälsomedvetna livsstil och vill inte börja förklara varför du helt plötsligt äter osunt. För många med ätstörningar väljer att hålla problemen för sig själv och skäms för att berätta det för andra. Då är det också svårt att få hjälp. Det som händer när kroppen får i sig för lite mat är att den försätts i svältläge. Det är som att den börjar gå på sparlåga, vilket innebär att den fungerar med den lilla näring den har tillgång till. Men kroppen behöver massor av näringsämnen varje dag för att fungera optimalt och får den inte det leder det till koncentrationssvårigheter och sämre minne, trötthet, magont och frossa. Du kan även drabbas av ångest och depression. Så om du exempelvis ska plugga inför ett högskoleprov är det svårare att minnas och koncentrera sig på uppgifterna.

Viktigt att avhjälpa problem med ätstörning

Det är väldigt viktigt att så tidigt som möjligt bli av med ätstörningar men det kan vara svårt för många. Det kan finnas psykologiska spärrar som hindrar personer från att bryta sina ätmönster, såsom tankar om att vikten ökar eller att bli tjock. Men så länge man äter rätt, regelbundet och håller sig inom det rekommenderade näringsintaget varje dag och motionerar, behöver man inte vara orolig för vikten. Då blir man istället mer fokuserad på viktiga sakerna i livet som arbete, skola eller fritidsintressen.

InReview