En sajt om ätstörningar

Skönhetstidningar skyldiga till ätstörningar

Skönhetstidningar skyldiga till ätstörningar

I och med sociala medier och bildredigering har utvecklats oerhört mycket och gjort det mycket lätt för både företag som privatpersoner att redigera bilder med syftet att få personen på bilden att antingen verka vara brunare, smalare, längre, ha bättre hy… allt som kan anses vara åtråvärt beroende på vart företaget eller privatpersonen kommer ifrån.

Det finns många studier som visar att unga tjejer är inne på sociala medier och läser mycket mer modemagasin och skönhetstidningar än killar i samma ålder. Detta medför således att unga tjejer är den målgrupp som löper störst risk att matas med all bildredigering på personerna som är på omslaget. Det är många modeller som har gått ut i sociala medier och uppmanat unga flickor att inte ta till sig något av vad som sägs om hur flickor och kvinnor bör se ut. ”Ingen flicka kan se ut som mig på den där bilden… det är jag på bilden och inte ens jag ser ut som jag på den bilden, det är orimligt” – Okänd.

Som svar på modebranschens fula beteende med deras bildredigering som skapar overkliga skönhetsideal så är det många företag och privatpersoner som står upp för samhället och säger STOPP till bildredigering. Nu så har företag som t.ex. Dove gjort flertalet reklamfilmer med kvinnor av alla möjliga storlekar och bakgrunder. Vilket knappt gjordes tidigare. Det har sänt en stark signal ut i samhället om att man ska vara lycklig med den kroppen man har, så länge man mår bra både fysiskt och mentalt.

Man ska inte behöva stå och slita på gymmet i flera timmar efter jobbet bara för att försöka nå upp till ett skönhetsideal som inte ens är möjligt att nå upp till. Varför inte istället slappna av och ta med dig några vänner till Mall of Scandinavia och spendera eftermiddagen med O’Learys minigolf Stockholm. Efter ni har spelat minigolf så är ni välkomna att äta en alldeles utsökt middag i deras trevliga lokal.

Ingen ska behöva läsa och höra om att deras kropp bör se ut på ett visst sätt. Visst är det viktigt att vara hälsosam, ingen vill drabbas av eventuella sjukdomar på grund av att man äter för dåligt. Men det är lika illa att vara för hälsosam och således drabbas av andra sjukdomar som är relaterad till hälsohets.

Vi bor i Sverige, det lilla landet lagom och det är precis så som kost och träning ska skötas – Lagom.

 

InReview