En sajt om ätstörningar

Om ortorexi

Om ortorexi

Att leva hälsosamt genom att äta bra mat och röra på sig är något som många tycker är viktigt. Det finns dock vissa fall där viljan att leva sunt övergår till en manisk besatthet. Det kan till exempel röra sig om att man utesluter fler och fler livsmedel från sin kost eller att man tränar allt mer. Risken är då att man kan ha drabbats av ortorexi, det vill säga en överdriven besatthet av att leva hälsosamt. Ortorexi påminner mycket om anorexi på så sätt att personen som drabbats ofta isolerar sig och undviker situationer där de till exempel måste äta tillsammans med andra.

Hur vet man att man drabbats?

vad innebär det att vara sjukligt hälsosam? Det är inte helt lätt att svara på. Det finns dock några enkla frågor du kan ställa dig själv för att få en fingervisning om du är drabbad. Fråga dig till exempel om du tycker att din träning tar upp orimligt mycket tid och om du ökat din mängd av träning mycket på sista tiden. Hur är det om du missar ett pass? Om du känner ångest vid sådana tillfällen kan det vara ett tecken på att du har ortorexi. Det är också viktigt att titta på kosten. Har du till exempel börjat utesluta många livsmedel och planera dina måltider minutiöst? Även detta kan vara indikationer på sjukdomen.

Hur får man hjälp?

Om det är så att du känner att ditt hälsosamma levnadssätt har tagit över ditt liv så mycket att du nu känner dig begränsad av det, ska du absolut söka hjälp. Du kan börja med att gå till din vårdcentral och berätta om din situation. Därifrån kan du få hjälp att komma vidare till anpassad vård för ditt tillstånd. Ortorexi grundar sig ofta i ett kontrollbehov som beror på andra faktorer i ditt liv. Det kan därför vara bra att gå till en psykolog eller kurator för att få hjälp med de underliggande orsakerna till ditt tillstånd. Det är viktigt att komma ihåg att hjälp alltid finns att få.

InReview