En sajt om ätstörningar

Olika sätt ätstörningar skadar kroppen

Olika sätt ätstörningar skadar kroppen

Idag är mat en viktig del av vårat liv, men att få i sig för lite eller för mycket mat har en negativ påverkan på vår kropp. Det är viktigt att man därför ser efter vad man faktiskt stoppar i sig när man äter. Ätstörningar kan komma i flera olika former, men den vanligaste är att personen i fråga äter för lite mat. Grunden i detta kan i många fall vara på grund av en dålig självkänsla som individen har, vilket kan ha skapats av höga skönhetsideal. Media har alltid framhävt det ”onaturligt” vackra, vilket i många fall inte är hälsosamt. Människor idag har en tendens att vilja se ut som personer som syns i media, och skapar på så sätt ätstörningar för att de tycker att det är viktigt att vara smal. Ätstörningar påverkar inte bara din kropp på ett negativt sätt utan dina nära och kära runt omkring dig blir också påverkad av detta.

Ätstörningar gäller inte bara för lite mat

När man pratar om ätstörningar så kan man ofta tänka att det gäller de människor som har svårt att få i sig mat, men ätstörningar är också när en människa äter för mycket mat. Man ska ha en balanserad kost där man får i sig de näringsämnen och vitaminer som kroppen faktiskt behöver, att få i sig för lite av dessa är inte bra men det är inte heller bra att få i sig för många saker. Pratar man om just ätstörningar där personen i fråga inte får i sig tillräckligt mycket mat, så kan det uppstå många olika sorters komplikationer med personen. Svälter man kroppen så börjar den istället att bryta ned muskler, när den egentligen ska bryta ned fettvävnader. Därför har personer som äter för lite mycket mindre energi, speciellt de med anorexia som i många fall inte kan resa sig själv, eftersom musklerna helt enkelt inte klarar av det. Att få i sig rätt med näringsämnen är viktigt för kroppens hela välbefinnande, så att alla organ och alla kroppsdelar fungerar som de ska.

Det finns hjälp att få

Att prata med en psykolog om just hur matvanorna är kan verkligen underlätta. Vi har sådan tur att vi idag kan få speciella personer i vissa områden, så att vi känner oss mer bekväma under just den situationen. Idag finns det till exempel specialisttandvård med professionell och trevlig personal, för de personer som är rädda för just tandläkaren. Det finns också speciellt utvalda psykologer för personer med just ätstörningar som vet hur personen i fråga fungerar. Ofta skapas det dessutom personliga band mellan patienten och läkaren, vilket kan vara skönt för de personer som har ätstörningar. I många fall så har personen i fråga inte bara en ätstörning, utan det brukar också finnas andra personliga faktorer som skapar dessa problem för individen. Kroppen tar stryk om man inte tar hand om den, därför är det viktigt att man alltid en balans i livet när det gäller mat, träning och vila.

InReview