En sajt om ätstörningar

Hur kan ätstörningar påverka kroppen?

Hur kan ätstörningar påverka kroppen?

Det är inte direkt ovanligt att drabbas av ätstörningar. Framför allt är det unga flickor som drabbas, men de kan drabba personer i alla åldrar och av alla kön. En ätstörning kan vara mer eller mindre allvarlig, och de kan också påverka kroppen på olika sätt. Att upptäcka dem i tid är dock viktigt.

Andra sjukdomar kan förvärras

Om man har andra sjukdomar och sedan inte äter ordentligt kan de andra åkommorna förvärras. Ofta beror det på att kroppen inte får nog med näring för att kunna bygga upp sig själv. Artros och stressrelaterade besvär är bara några av de saker som kan påverkas. Läs mer om just artros för att se på vilka sätt den kan förvärras av en ätstörning.

Kroppen får näringsbrist

När man inte äter som man ska får kroppen inte i sig alla de näringsämnen som behövs för att den ska kunna fungera optimalt. Det kan leda till huvudvärk, man kan få problem med magen och en hel del annat. Man får helt enkelt näringsbrist eller vitaminbrist. Exakt vad man får brist på kan variera något beroende på vilken typ av ätstörning man har.

Man blir tröttare

Alla former av ätstörningar gör att man blir tröttare. Dels får inte kroppen tillräckligt med bränsle, och dels är det psykiskt utmattande att hela tiden tänka på vad man äter och och hur man får i sig olika saker. Man kan också bli mer frusen av sig.

Koncentrationssvårigheter och att bli lättirriterad

När man inte äter rätt blir det svårt att koncentrera sig. Många som har lidit av ätstörningar under en lång tid har dock lärt sig precis hur de kan få i sig olika ämnen som gör att de kan hålla koncentrationen i alla fall ett litet tag. Det är också många som upplever att de blir mer lättirriterade när de har en ätstörning, och många gånger beror det helt enkelt på pressen som blir så fort det talas om mat.

Att bli av med ätstörningar

Att bli av med en ätstörning är inte alltid så lätt. Är ätstörningen mild till sin natur kan man lyckas på egen hand, men är det en grövre variant och kroppen redan är väldigt sliten kan man behöva professionell hjälp. Har det gått riktigt långt kan det till och med vara så att man behöver läggas in på en speciell klinik för att få hjälp.

InReview