En sajt om ätstörningar

Att hjälpa någon som har ätstörningar

Att hjälpa någon som har ätstörningar

Ätstörningar är något som kan drabba vem som helst oavsett vad man arbetar med, oavsett hur gammal man är och oberoende av hur man lever sitt liv i övrigt. En ätstörning kan dock snabbt utvecklas till något riktigt allvarligt och det gäller att få hjälp i tid.

Ätstörningar på arbetsplatsen

Eftersom ätstörningar kan drabba vem som helst kan de också finnas på arbetsplatsen. Om man är chef eller på annat sätt har något personalansvar kan det vara klokt att hålla lite koll på personalen för att se om alla tycks må bra. När det gäller spelmissbruk och stress på arbetsplatsen kan du läsa mer om terapi på sajten https://www.ljungsjoberg.se/ och en del av tipsen kan fungera även om en anställd drabbas av ätstörningar.

Vad kan orsaka ätstörningar?

Ätstörningar kan orsakas av flera olika saker. Det kan bero på stress, viljan att gå ner i vikt eller något helt annat. Det kan också vara mobbning och elaka kommentarer som gör att ätstörningen uppstår. För ett par år sedan kunde elaka kommentarer fällas i skolan och kanske ute på stan. I dag finns mobbningen också i hemmet via mobiltelefonen och datorn. Det gör att risken att drabbas av ätstörningar är större i dag än vad den var för tio år sedan.

Är ätstörningar farliga?

En ätstörning kan vara mer eller mindre allvarlig. Generellt sett blir det dock allvarligare ju längre tid man är drabbad av den. Utan hjälp brukar det vara svårt att bli av med en ätstörning och det kan bli riktigt farligt. En del ätstörningar gör att man knappt äter något alls och då kommer kroppen inte att få någon näring. Det kan i värsta fall sluta med att man avlider.

Hur kan man hjälpa någon som drabbats?

Det är ibland inte helt lätt att märka att någon har en ätstörning. Den kan yttra sig genom att personen går ner i vikt eller genom att personen besöker toaletten kort efter varje måltid. Att hjälpa någon som har en ätstörning är inte heller så lätt. Många gånger kan man bara prata med personen och hänvisa denne till olika platser där denne kan få professionell hjälp. Ibland kan en person som har ätstörningar av det allvarligare slaget behöva tvångsinläggas för vård.

Olika former av ätstörningar

Ätstörningar finns i många olika former. Anorexi och bulimi är några av de vanligaste varianterna. Det finns också ätstörningar som innebär att man bara hetsäter mat men sedan gör man sig inte av med den igen. Den här formen av hetsätning leder ofta till viktuppgång men den är inte fullt lika akut farlig som de ätstörningar som leder till att man svälter sig själv.

Vissa typer av ätstörningar är värre än andra och många personer kan vara drabbade under flera års tid utan att ätstörningen upptäcks. När man väl upptäcker den är det dock klokt att hjälpa till så gott man kan.

InReview