En sajt om ätstörningar

Att bli frisk från en ätstörning

Att bli frisk från en ätstörning

I dagens samhälle är det mycket fokus på att man ska vara smal och se bra ut. Sakta men säkert har influencers och andra dock börjat gå ut med att man ska acceptera sig själv för den man är, oavsett hur man ser ut. Men det är trots allt fortfarande lätt att drabbas av olika former av ätstörningar. En ätstörning kan bli farlig och om man inte får stopp på den i tid kan det gå riktigt illa. Men det går att bli frisk från en ätstörning.

Hur blir man fri från ätstörningar?

I vissa fall kan man bli frisk från ätstörningar på egen hand. Ofta krävs det då att man själv vill bli frisk och det kan också vara bra att ha stöd från anhöriga som ser till att man verkligen får i sig mat. Någon form av terapi med mera kan också vara bra att gå på.

Om det inte går att bli frisk på egen hand finns det också vissa ätstörningskliniker man kan bo på, antingen på heltid eller deltid. De finns både för barn och vuxna. Här kan man bo oavsett om man har en lätt eller en allvarlig ätstörning. I vissa fall är det som så att man måste behandla ätstörningen lite mer aggressivt. I några fall krävs till exempel tvångsmatning eller liknande. Många gånger kan det dock vara just sådana åtgärder som gör att man blir frisk från ätstörningen.

Förändringar i kroppen

När man inte äter ordentligt sker en hel del förändringar i kroppen. Man tappar muskler, fett och annat. Det är dock inte bara en viktminskning som sker. När näringen inte räcker till kan man också börja tappa hår. Man kan också få en del andra problem med till exempel hormoner med mera.

Vad kan man åtgärda?

Om man har haft en ätstörning kan en del saker märkas under lång tid efteråt. Om man tappat en del hår kan det ta en hel del tid innan det växer tillbaka, och ibland växer håret inte alls. Då kan man göra en hårtransplantation och resultatet blir oftast helt osynligt. Det går också att äta en del kosttillskott och annat som gör att kroppen snabbare kommer i fas igen.

Lätt att drabbas igen

Om man en gång haft en ätstörning, antingen som barn eller vuxen, bör man räkna med att det är lätt att falla dit igen. Det kan räcka med en enstaka blick eller kommentar, i alla fall under den första tiden, och genast börjar man tänka på sin vikt igen. Det är därför bra att ha ett stort stöd från sin omgivning under tiden man tillfrisknar och även under tiden efteråt. Då är risken mindre att man faller tillbaka in i sitt ohälsosamma leverne.

InReview