En sajt om ätstörningar

Ätstörningar påverkar tänderna negativt

Ätstörningar påverkar tänderna negativt

Ätstörningar har många negativa effekter på kroppen. Bland annat kan ätstörningar ge skador i munnen och på tänderna. Det kan uppstå både inflammationer i matstrupen och frätskador på tänderna. Om dina tänder är skadade och behöver bytas ut kan du ersätta dem med tandimplantat. Du kan sätta in tandimplantat i Stockholm och vara säker på att du är i goda händer. När en tand är så illa däran att den inte går att rädda är tandimplantat ett väldigt bra alternativ. Det är inte jättekul att vara utan en tand på ett ställe i munnen.

Munnen påverkas väldigt mycket av en ätstörning

När du har en ätstörning och tandemaljen belastas flera gånger per dag under en lång tid kan emaljen till slut mjukas upp. Ju mer emaljen slits desto mindre motståndskraftig blir den för karies och frätskador. Hur mycket tänderna påverkas beror såklart på vilken typ av ätstörning det handlar om. Att kräkas upp mat påverkar munnen väldigt negativt. Om du äter och dricker mindre än vad kroppen behöver kan det leda till uttorkning och det påverkar i sin tur hur mycket saliv som produceras. Muntorrhet leder ofta till att tänderna får ett sämre skydd mot diverse tandsjukdomar. Ju längre tid som en ätstörning pågår desto större blir risken att du ska drabbas av problem med sjukdomar i munhålan. Men det är de individuella matvanorna som påverkar om det blir problem med munhålan eller inte.

Borsta inte tänderna direkt efter kräkningar

En person som har en ätstörning under en längre tid och lider av undernäring kan ha svårt att upprätthålla en tillräckligt bra munhygien, vilket kan leda till blödande tandkött och inflammationer. Det är viktigt att försöka hålla tänderna rena för att inte risken för kariesangrepp och hål ska öka. Det är dock viktigt att veta att du inte ska borsta tänderna direkt efter en kräkning eftersom det riskerar att slita ännu mer på tänderna. Det är bra att vänta en timme innan tandborstningen sker. Det är bra att använda en mjuk tandborste med en skonsam tandkräm som innehåller mycket fluor men som inte slipar alldeles för mycket på tänderna. Om du lider av en ätstörning är det viktigt att regelbundet gå till tandläkaren. Det är viktigt att berätta för tandvården så fort som möjligt för att de ska kunna hjälpa till att göra en behandlingsplan för hur risken för tandskador kan minskas.

InReview